Mindfulness en stress (MBCT/MBSR)

Mindfulness wordt doorgaans aangeleerd aan de hand van een Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma gecombineerd met elementen uit de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Deze combinatie is effectief gebleken voor het reduceren van stressgerelateerde klachten.

Het standaard programma bestaat uit een 8-weken durende aandachtstraining waarvan wetenschappelijk werd aangetoond dat ze zowel het mentale als lichamelijke welbevinden bevordert en zo ook leidt tot een betere kwaliteit van leven. Tijdens de training exploreer je verschillende thema’s die je helpen op je pad naar een bewuster leven en een betere levenskwaliteit.

In de eerste bijeenkomst gaan we aan de slag met de automatische piloot. Je wordt je bewust van hoe vaak je op de automatische piloot leeft en leert inzien dat dit niet altijd even behulpzaam voor je is. Je leert dat je zelf bewuste keuzes kan maken om automatische patronen te doorbreken.

Tijdens de tweede bijeenkomst leer je omgaan met obstakels. Door je eigen obstakels te erkennen en onderzoeken in plaats van ze uit de weg te gaan kan je er beter mee omgaan.

Tijdens onze derde bijeenkomst staat het leren kennen van je grenzen centraal. We zijn ons niet altijd bewust dat we over onze fysieke en mentale grenzen gaan. In deze stap leer je bewust te worden van je eigen grenzen en hoe ze te respecteren.

Tijdens de vierde bijeenkomst gaan we aan de slag met het herkennen van stress en aversie bij jezelf. Vaak zijn we ons niet helemaal bewust van de vroege signalen die ons lichaam en onze geest ons geven wanneer we onder stress staan. Je leert inzien dat ons lichaam en onze geest nauw met elkaar verbonden zijn en hoe ze onze stress-status beïnvloeden. Je verkent als het ware je eigen stresslandschap.

Tijdens de vijfde bijeenkomst leer je hoe je bewust kan kiezen hoe je wilt omgaan met stress en aversie. Je leert wat voor jou behulpzaam is: wil je iets aan de situatie veranderen of misschien kan je deze beter aanvaarden?

Tijdens de zesde bijeenkomst leer je dat gedachten geen feiten zijn. Gedachten hebben veel invloed op je gevoel, je gedrag en je waarneming. Je leert hoe je de stroom aan (negatieve) gedachten kunt doorbreken.

Tijdens de zevende en voorlaatste bijeenkomst kijken we hoe jij nu het beste voor jezelf kan zorgen en hoe je mindfulness kan integreren in je leven.

Tot slot gaan we tijdens de achtste en laatste bijeenkomst op zoek naar hoe je de geleerde stappen kan integreren in je dagelijkse leven, voor de rest van je leven.

Deelnemen?

Peace of Mary biedt mindfulnesstrainingen aan in groep. De standaard training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2 – 2,5 uur. Er wordt een digitaal werkboek voorzien, aangevuld met geluidsbestanden die je helpen om thuis te oefenen. De thuisbeoefening (ongeveer 60 minuten per dag gedurende 6 dagen per week) is een cruciaal element dat mede het succes van de training bepaalt. 

Data: De training gaat door in groep op maandagavond van 19:30 – 22:00 in het Interbellum-kabinet (Alfons-Braeckmanlaan 136 te Sint-Amandsberg) tijdens het najaar 2022.

DE TRAINING IS HELAAS VOLZET. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK.

24/10 – Bijeenkomst 1: De automatische piloot
07/11 – Bijeenkomst 2: Omgaan met obstakels
14/11 – Bijeenkomst 3: Je grenzen leren kennen
21/11 – Bijeenkomst 4: Het landschap van stress
28/11 – Bijeenkomst 5: Uitdagingen bewust beantwoorden
05/12 – Bijeenkomst 6: Gedachten zijn geen feiten
10/12 – Stiltedag op locatie (start om 10u00, einde voorzien om 15u00)
12/12 – Bijeenkomst 7: Hoe kan ik nu het beste voor mezelf zorgen?
19/12 – Bijeenkomst 8: Mindfulness in jouw leven

Kostprijs: 395 euro voor de 8 trainingsmomenten (gespreid betalen mogelijk).*
*Indien je in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief (student, tegemoetkoming) kan je dit aangeven via het aanmeldingsformulier.

Nadat ik jouw aanmelding heb ontvangen krijg je een mailtje met een vraag tot intake-gesprek. We kijken samen of deze training (op dit moment) iets voor jou is, bespreken jouw verwachtingen en enkele praktische zaken. Dit doe ik één-op-één telefonisch en neemt 30-60 minuten in beslag.

Heb je vragen of twijfel je? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar marielotte@peaceofmary.com.

Maak een website of blog op WordPress.com